Preskoči na glavni sadržaj

Kako da uspiješ?

Vjeruješ li u sebe? Vjeruješ li da možeš uspjeti ostvariti svoje ciljeve? Pitam te ovo, jer čovjek češće vjeruje u druge, nego u sebe. Vjeruje da drugi mogu ostvariti svoje snove, a on svoje ne može. Tako nađe hiljadu razloga zašto drugi uspiju, a on za sebe nađe hiljadu i jedan zašto ne može uspjeti. Ali istina je jedna da i drugi pri ostvarivanju svojih ciljeva imaju iskušenja, padove, ali ne odustaju, već vjeruju u sebe i svoj uspjeh.

Ako se nađeš u situaciji da ne znaš kako ćeš ostvariti neki svoj san, ti prvo počni da vjeruješ u sebe i  da možeš to ostvariti. Za svaki cilj potrebna je volja, hrabrost, želja, ljubav, vjera i ustrajnost. Ništa ne dolazi preko noći. Dešavat će se da želiš odustati, ali ti se vrati na početak i sjeti se zašto si počeo, koji je tvoj cilj i  šta ćeš dobiti kad ga ostvariš jednog dana. Jeste teško, ali ko je rekao da je život lahk, on sam od sebe ima svoje izazove i iskušenja, a ti pokušavaš i trudiš se da uspiješ izaći iz toga kao iskreni pobjednik.

I zapamti ne dopusti sebi da drugi utječu  na tebe i tvoje odluke, da te obeshrabre i da odustaneš zbog nekog drugog, već govori sebi lijepe rečenice, samo one koje će te ohrabrivati i tvoje uši i srce neka budu poput filtera dopusti samo pozitivnim riječima da uđu. 

Da bi uspio/uspjela treba da vjeruješ u sebe. 
Budi sebi bitna! Budi sebi bitan!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

UCJENJUJETE LI SVOJE DIJETE?

  Možda ti pitanje iz naslova čudno zvuči i sam se pitaš kako je to moguće, ako nastaviš da čitaš ovaj tekst shvatit ceš na šta sam mislila. Ako se pitate kako Vaše dijete padne pod utjecaj društva, kako prihvati sve ono o čemu ste Vi godinama govorili da nije dobro za njegovo zdravlje, kako ne zna reći NE svim neprilikama, možda da se pokušate sjetiti kakvi su Vaši postupci bili prilikom odgajanja. Da li ste tražili način da Vaše dijete nešto lijepo uradi ili prihvati ili ste govorili da ćete biti tužni, nesretni, nezadovoljni ako to ne uradi (npr. Ostavi mobitel, ne igra igrice, da jede i sl.). Da li bili inovativni i kreativni  po pitanju toga ili ste rekli da ga više ne volite, ne želite? Možda sad mislite ma bio/bila je tad dijete, a djeca ne znaju ništa. Iako Vi najvjerovatnije niste bili ozbiljni dok ste izgovarali sve te riječi, već ste samo željeli da Vaše dijete pojede zdrav obrok, ne bude ovisno o mobitelu i sl., ipak ste učinili veliku grešku u postupku i ono itekako zna sv

"Ja to mogu!"- nije smiješno

Kako započeti opet kad sve stane? Kako učiniti opet korak početka, kako naučiti opet trčati? Kako ustati kad si pao i ostao u tom stanju godinama? Godine koje si prestao brojati, jer si mislio da nikad neće ustati, ustvari nakon niza od nekoliko zamagljenih godina odlučio si da neće ni misliti o ustajanju, da neće ni misliti na bolje, niti na ponovni uspjeh. Bilo se lakše pomiriti situacijom koja je teška, nego odlučiti naučiti ponovo hodati po trnju koje je možda sad više bodljikavo nego prije. Pojavi se tad strah od pomisli da se mijenjaš, da se trgneš iz tog mjesta, straha od možda nekog goreg stanja od trenutnog. Ah, posmisliš- "Bolje mi je ovako, nego da sutra kažem - jučer mi je bilo bolje nego danas." Znači ti se već nadaš gorem stanju od trenutnog, ti ni ne pomišljaš da može biti bolje,  da se može ustati, naučiti ponovo učiniti onaj prvi korak, skočiti opet od sreće i uspjehe nizati. Ti si već odlučio da će ti biti gore nego sad što jeste. Dobro onda leži tu na